Oude houten vloeren: vloeren voor elk interieur

door Wanderlust

Veel mensen worden op slag verliefd op houten vloeren. Ze vallen voor het natuurlijke karakter en de warmte die alleen echte houten vloeren uitstralen. Een mooi voorbeeld van karaktervolle houten vloeren zijn zogeheten oude houten vloeren. Wat maakt dit type vloer zo bijzonder? Welke soorten zijn er? En waar koop je ze? Je leest het in dit blog.

Een stap terug in de tijd

Ridders, de Middeleeuwen, grote zalen – waarschijnlijk denk je hieraan wanneer je het woord oude houten vloeren hoort. Er zijn vele verschillende soorten oude vloeren, maar ze hebben één ding gemeen: ze zien er verouderd uit. Alsof ze echt in een kasteel hebben gelegen. Fun fact: soms hebben ze dat ook! Kasteelvloeren hebben vaak extra brede planken, die door bewerkingen een doorleefd karakter hebben gekregen.

Verschillende soorten oude houten vloeren onder één dak

Bij Dutzfloors vind je oude houten vloeren in vier soorten: nieuwe vloeren die er verouderd uitzien, échte oude vloeren, vloeren met wisselende plankbreedtes en vloeren met handgeschraapte velling.

1. Nieuw hout, verouderd uiterlijk

Om te beginnen, zijn er oude houten vloeren die intussen eigenlijk hartstikke nieuw zijn. De toplaag van massief eikenhout wordt verouderd door bewerkingen en wordt verlijmd op een onderlaag van berkenmultiplex.

2. Eeuwenoud hout, authentiek product

De tweede soort zijn de écht oude houten vloeren, van soms wel honderden jaren oud. Dit authentiek product in huis heeft van zichzelf al scheuren en open noesten. Hier hoeft dus niet eens een latere bewerking aan te pas te komen. Ook dit wordt verlijmd op een onderlaag van berkenmultiplex. Hierdoor is zelfs een combinatie met vloerverwarming mogelijk. Dat hadden ze 500 jaar geleden ook wel gewild!

3. Wisselende plankbreedtes voor speels effect

De derde oude houten vloer heeft wisselende plankbreedtes, variërend tussen 14 en 30 centimeter. Dit creëert een speels effect en geeft het een nog unieker karakter. De mogelijkheden qua leggen zijn eindeloos, waardoor je altijd een unieke vloer hebt.

4. Handgeschraapte velling

De vierde soort oude vloer is er eentje met een zogeheten handgeschraapte velling. Hierbij worden de randen van planken geschraapt. Dit creëert slijtage tussen de planken in, wat het een extra verouderd en doorleefd uiterlijk geeft. Dutzfloors levert deze vloer in verschillende brede planken. Het resultaat? Een vloer met een ruimtelijk effect.

Showroom vol oude houten vloeren in Beetsterzwaag

Wil je een zwaar verouderde vloer in huis? Of je nu in appartement of woonboerderij woont, met een op maat gemaakte oude houten vloer is jouw interieur in één klap authentiek. Wil je de vloeren graag eens van dichtbij bekijken? In de showroom van Dutzfloors vind je compleet ingerichte stijlkamers, waaronder een met oude houten vloeren. De vloerspecialisten laten je graag de mogelijkheden zien van hun hoogwaardige eikenhout. Wees wel gewaarschuwd: kies je voor écht eikenhout, dan wil je nooit meer anders.

Houten vloer

Related Posts

Leave a Comment