Om de zoveel jaar kunnen je houten meubilair, kozijnen of balken wel een likje gebruiken. Gewoon om de boel een nieuwe frisse kleur te geven, of het hout te beschermen. Het verven van een natuurlijk product als hout vergt echter wel enige kennis en kunde en kan problemen met zich meebrengen. Maar wees gerust, want na het lezen van de onderstaande tips kan jouw verfproject haast niet mislukken!
De juiste kwast
Allereerst heb je kwalitatief goede kwasten nodig. Voor de grotere oppervlakken raden we aan om een roller te gebruiken. Deze zorgt voor een snel en egaal resultaat. Voor kleinere vlakken en randjes werk je het best met een kleine kwast. Kost je verfklus meerdere dagen? Wikkel dan je kwasten in aluminiumfolie of, als je dat niet hebt, in luchtdichte plastic zak. Met deze truc kun je de volgende dag meteen weer aan de slag.
Over onbeschilderd hout
Zorg ervoor dat het oppervlak zo effen, schoon (dus ook stofvrij) en droog mogelijk is en schroom niet om je hout licht op te schuren voor maximale hechting. Bij onbehandeld hout is het van groot belang om vervolgens een gedegen grondverf aan te brengen. Hierdoor hoeft het hout ook minder vaak met de uiteindelijke verf te behandelen. Het kan per houtsoort verschillen welke grondverf geschikt is, maar een allround primer die we zeer kunnen aanbevelen is de sikkens rubbol bl rezisto primer. Deze heeft een mooie dekking en beschermt het hout voor lange tijd.
Over beschilderd hout
Wanneer de oude verflaag niet meer goed hecht kun je deze verwijderen met afbijtmiddel en schuurpapier met grove korrel. Wanneer je simpelweg over een afbladderende verflaag heen schildert krijg je geen egaal geheel. Na het schuren breng je primer aan. Je kunt nu aan de slag met jouw gewenste kleur! Ook hier raden we aan om sikkens verf bestellen. Onze ervaring leert dat deze mooi hecht op oude verflagen, mits deze goed zijn geschuurd natuurlijk.
Een strakke verflaag
Wanneer de verf te dik is geschilderd of er meerdere lagen te snel over elkaar heen zijn geverfd, kan je schilderwerk gaan rimpelen. De bovenkant van de verflaag droogt dan, terwijl het daaronder nog nat is. Om dit te herstellen moet je met schuurpapier aan de slag. Dat kan pas als de verf droog is. Probeer dus in mooie dunne lagen te werken.
Niet te warm, niet te koud
Ook de temperatuur heeft bij hout veel invloed op het resultaat van je schilderwerk. Een temperatuur tussen de 15 en 25 graden is ideaal, met een luchtvochtigheid tot 85 procent. Bij teveel warmte kunnen er blaasjes ontstaan in de verflaag. Let er bij buiten schilderen op dat dauw in de ochtend je hout flink vochtig kan maken. Wacht in dat geval met schilderen.