Bijna 4 op de 5 Nederlanders van 18 jaar of ouder drinkt regelmatig. Dat hoeft natuurlijk niet meteen problematisch te zijn, als je af en toe een drankje drinkt betekent dit niet dat je verslaafd bent. Maar het kan soms snel gaan, waardoor je zelf misschien niet meteen herkent dat je een probleem hebt. Bij de meeste mensen gaat het gewoon goed en houden ze het bij één glaasje of af en toe een avondje drinken, maar in sommige gevallen ontwikkelen mensen een alcoholverslaving. Maar hoe weet je nu of je een verslaving hebt of niet?
Wat is een normale hoeveelheid en frequentie?
De Gezondheidsraad van Nederland adviseert als richtlijn een maximum van één glas alcohol per dag. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 41% van Nederland zich daaraan houdt, dat is minder dan de helft. Zolang dat nog binnen de perken blijft, is dat ook niet per se een probleem. Maar wanneer blijft het binnen de perken en wanneer niet? Het Trimbos Instituut ziet problematisch alcoholgedrag als iemand 14 tot 21 glazen per week drinkt. Toch zegt dit niet alles, want overmatig drinken betekent nog niet meteen dat je een alcoholverslaving hebt. Daarentegen kan het ook zijn dat je minder drinkt dan 14 glazen per week, maar toch geestelijk of lichamelijk afhankelijk bent van de alcohol. Dit wijst dan alsnog op een verslaving. Het belangrijkste symptoom van een verslaving is dat je niet zonder alcohol kunt en ontwenningsverschijnselen krijgt als je langer niet drinkt dan normaal.
CACN verslavingszorg help
Vermoed jij dat jij zelf, of iemand in jouw naaste omgeving, kampt met een alcoholverslaving? Het Connection Ambulant Centrum Nederland helpt mensen met een verslaving met afkicken en de problemen eromheen. CACN Verslavingszorg biedt specialistische geestelijke gezondheidszorg aan volwassenen met een verslaving. Dit doen ze door middel van ambulante dagzorg, zowel groepstherapie als individuele therapie. Niet alleen de verslaving zelf wordt aangepakt, maar ook eventuele onderliggende problemen. De zorg van CACN Verslavingszorg wordt vergoed door de zorgverzekeraar, zonder eigen bijdrage, je kunt thuis blijven wonen en er zijn geen lange wachtlijsten. Denk jij dat je een probleem hebt? Aarzel niet om eens te gaan praten bij CACN.
Hoe kun je iemand in jouw omgeving helpen?
Maak jij je zorgen om iemand in jouw omgeving? Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten om erachter te komen of iemand echt een verslaving heeft. Signalen van een alcoholverslaving zijn onder andere dat iemand geen grip meer heeft op zijn of haar drinkgedrag, dat diegene hier ruzie over krijgt met zijn of haar partner, blackouts en boos of geergerd reageren als je hem of haar aanspreekt op het drinkgedrag.