In Nederland houden we wel van een kopje koffie. Sterker nog, bijna nergens anders drinken ze zoveel koffie als wij doen! Alleen Finland en Noorwegen verslaan ons op dit gebied, maar na het lezen van dit artikel komen we mogelijk plots op nummer 1 te staan. In deze blog leggen we je namelijk uit hoe je thuis de perfecte kop koffie kunt zetten!
Boon
Voordat je koffie drinkt uit je HKLiving mok moet je bonen kopen. Hierbij heb je twee opties: de Arabica en de Robusta. Robusta wordt over het algemeen gezien als een beetje bitterder, terwijl Arabica juist aromatisch en mild is. Alsnog heb je eigenlijk nog meer opties, aangezien er veel kwaliteitsverschillen bestaan binnen beide boonsoorten. De branding speelt bovendien een rol in de smaak van de boon. Beslis dus goed welke boon je koopt!
Maling
De keuze van de koffieboon beïnvloedt dus de smaak van je kop koffie, maar dit geldt ook voor de maling. Het is een aanrader om de bonen fijn te malen, de espresso stroomt dan namelijk gelijkmatig in je mok. Ook wordt er een fijne crema met een hazelnootkleur gecreëerd op deze manier. Als de koffie zeer snel loopt of de crema te licht is, kun je de bonen nog wat fijner malen. Je gaat hier te ver in als de koffie met druppels in je mok komt, een grovere maling is dan nodig.
Koffiemachine
De instellingen van je Jura koffiemachine speelt bovendien een rol in hoe lekker je kopje koffie is. Zo kun je bijvoorbeeld de waterhoeveelheid aanpassen in veel gevallen, wat het beste is hangt af van het formaat van je mok en de koffiesoort die je gebruikt. Eventueel kun je het melk- en schuimaandeel ook nog instellen, dit is handig als je bijvoorbeeld houdt van een Latte of een cappuccino.
Temperatuur
Je moet bovendien de bereidingstemperatuur instellen op je koffiezetautomaat. Let hierbij op de volgende dingen:
- De koffiespecialiteit die je produceert.
- De koffiesoort die je gebruikt.
- De luchtdruk op de plek van je koffieautomaat.
Hoeveelheid
Bepaal tenslotte zelf hoeveel koffie je gebruikt. Hoe meer je doet, hoe sterker de drank wordt. Loopt de espresso te snel in het kopje? Gebruik dan meer koffie, wat ook nodig is als je een flauwe smaak proeft of een lichte kleur ziet. Bij drupjes moet je juist minder koffie gebruiken, maar ook als de crema een donkerbruine tint heeft of het warme drankje een bittere smaak heeft.