Wanneer begon jij koffie te drinken?

door Wanderlust

Koffie, dat is geen drankje dat de meeste ouders aan hun kinderen voorschotelen. Terecht ook, want om jonge kinderen nu cafeïne binnen te laten krijgen, dat moeten we misschien maar niet willen. Toch ben je, als je graag koffie drinkt, ooit een keer begonnen het te drinken. Wanneer was dat, en hoe beviel je eerste kopje?

Een slokje van papa of mama

Dronken je ouders regelmatig koffie? Dan is de kans groot dat je dat als kind erg interessant vond. Ten eerste al vanwege de geur, die niet alleen kenmerkend, maar voor de meeste mensen ook erg lekker is. Zelfs kinderen zijn er vaak dol op, en zijn reuze benieuwd wat die lekkere geur veroorzaakt. Als dat dan een drankje ‘voor grote mensen’ blijkt te zijn, is de nieuwsgierigheid helemaal aangewakkerd; iets wat verboden is, is tenslotte extra interessant.

De kans is dan ook groot dat je je eerste slokje koffie van je vader of moeder, of een ander familielid hebt gekregen. Misschien wel na lang aandringen, misschien ook niet, maar een slokje meedrinken gebeurt al zolang we koffie drinken. Of je het ook meteen lekker vond, dat valt nog maar te bezien. Waar vrijwel ieder kind de geur van koffie heerlijk vindt, is dat met de smaak niet altijd het geval. 

Alles om maar wakker te blijven

Heb je als kind nooit koffie gedronken, dan is de kans groot dat je er mee bent begonnen toen het belangrijk werd om lang wakker te blijven, of extra scherp te zijn. Menig student is nachten doorgekomen op koffiecups, in een ultieme poging dat tentamen toch nog goed voor te bereiden. 

Het is algemeen bekend dat de cafeïne in koffiebonen zorgt voor extra energie en scherpte, en juist daarom is koffie ook zo populair onder studenten. Maar ook werkenden maken dankbaar gebruik van het drankje. Om na een nachtje feesten toch weer een beetje scherp aan de dag te beginnen, bijvoorbeeld, maar ook om een dipje gedurende de werkdag door te komen. Zelfs mensen die koffie niet eens echt lekker vinden zijn het om deze reden gaan drinken, en zijn het vanzelf gaan waarderen.

Gezellig meedrinken met anderen

Een andere reden waarom mensen hun eerste kopje koffie drinken, is om gezellig mee te doen met anderen. Koffie is bij uitstek een drankje om samen van te genieten. Even buiten de deur een koffie doen is een ingeburgerd begrip, maar ook als je ergens op bezoek komt is koffie vaak het eerste dat je wordt aangeboden. Voor veel mensen een reden om gewoon maar gezellig mee te doen, en op deze manier kennis te maken met de meest gedronken warme drank van Nederland.

Related Posts

Leave a Comment